חיותכל המאמרים

טמרין רעמתי זהוב הכירו את הקופים הכי מיוחדים בישראל

טמרין רעמתי זהוב הכירו את הקופים הכי מיוחדים בישראל: איך שאפשר להבין את השם של החיה המיוחדת הזאת "טמרין רעמתי זהוב" זהו מקורו של השם ככל נראה בגלל הריכוז הגבוה של קרוטנידים בשיער שלהם.

השיער מסביב לפנים כהה יותר מה שהופך לרעמה מסביב לפנים הלחיים והצוואר. כפות הרגליים והזנב הוא בדרך כלל שחור הגפיים מלווים התופרים חדים מאוד מה שמשמש אותם בחייהם הם חיים רק בצמרות העצים. 

קופים – טמרין רעמתי זהוב קורות חיים – 

הזנבות של החיה המיוחדת הזאת אינם משמשים ללפיתה. הזכר בדרך כלל מגיע למשקל של עד 700 גרם בטבע ועד 900 בגן חיות.

נקבות לעומת זאת עשויות להגיע למשקל של 790 גרם אך המשקל הוא אינו אופייני כי בעת הריון הוא סביב ה550 גרם האורך של הקופים מגיע ל335 מ"מ וזנב שלהם ל400 מ"מ. כמובן שהזכרים גדולים יותר מהנקבות.

טמרין רעמתי זהוב

סביבת המחיה של הקופים הנדירים – 

אזור המחיה הסטנדרטי של הטמרין הרעמתי הוא אנדמי לברזיל האזורים הוגבלו על ידי החקלאות וכריתת העצים דבר שהוביל אוכלוסיות מבודדות לרבייה שארים.

אך כיום האוכלוסייה מוגבלת למספר אזורים מאוד מוגבל בחופי דרום מזרח ברזיל מה שכולל שטח על סך 154 קמ"ר. כ230 פרטים נמצאים כיום באזרבה ביולוגיה דה פוקו דאס אנטאס, זהו אזור מוגן של יערות ביצתיים במדינה ריו דה ז'ניירו, ועוד כ120 נמצאים באזור מאוד דומה לזה הנקרא שמורת אוניאו.

בסך הכל היום בטבע חיים כ500 קופים רעמתים זהובים שנולדו בטבע ועוד 500 אשר נולדו בגן חיות והוחזרו לטבע 500 נוספים עדיין נמצאים בגני חיות תחת פיקוח שמרני.

תנאי המחייה של הטמרין – 

טמרין רעמתי זהוב זקוק לעצים מאוד גבוהים ושכרים תלויים רבים על מנת להתנייד ממקום למקום הסביבה בה הם נמצאים מספקת להם הגנה מטורפים אחרים אשר לא יכולים להגיע לגובה העצים ביניהם עופות דורסים חתולים גדולים וכמובן נחשים.

בנוסף העצים הגבוהים מספיקים עזר למקור מזון חשוב קופים אלה הם אוכלים הכל הם מסתמכים על מי גשם לשתייה ועל האוכל גודל כגון פירות חרקים בעלי חוליות קטנים כמו זחלים ביצי ציפורים ומוהל עצים בעונת הגשמים לרוב הם אוכלים רק פירות וחרקים זהו 95 אחוז ממזונם הרגיל.

אך בעונה שהיא יבשה ללא גשמים כלל שבמקרה כזה נדיר מאוד הם אוכלים יותר מוהל על פרחים ובעלי חוליות קטנים.

 – התנהגות וילודה של הקופים רעמתים זהובים

טמרין רעמתי זהוב הוא קוף לילי שחיי על עצים גבוהים הם נמצאים תמיד בקבוצות של 2 עד 11 קופים יחד פעם הממוצע הסטנדרטי היה חמישה יחד אך בגלל פעילות מרובה של הטורפים זה ירד.
קיימים כיום שלושה מבנים חברתיים אשר אפשריים אצל החייה הזאת זכר ונקבה, שניים עד שלושה זכרים ונקבה אחת בקבוצות אלה יש בוגרים מתבגרים וצעירים הדומיננטיות בין הזכרים נקבעת לרוב דרך קרבות פיזיים וסמליות של כוח אבל ההיררכיה בין הנקבות לזכרים נקבעת על פי ותק בקבוצה.
כשהקבוצות האלה נמצאות תחת פיקוח לדוגמא בגני חיות הם שמים יחד קבוצות שהבוגרים היחידים הם זוג פורה ומרחיקים לרוב את הצאצאים כשהם מגיעים לגיל שנתיים.

קבוצות –

הקבוצות לרוב מסיירות בשטח של כ400 דונם. הם מתחילים לסייר עם זריחת החמה הסיבה לסייר היא איסוף פירות ככל שהיום עובר ומתקדם הם מתחילים לאסוף חרקים עד שבעות הצהריים הפעולה היחידה היא איסוף חרקים ומנוחה בעיקר.

כאשר אחר הצהריים מגיע הם חוזרים להיכן שהם ישנים ובלילה הם ישנים בחורי קינון נטושים בתוך העצים הגבוהים אשר נמצאים 11 עד 15 מטר גובה מעל פני הקרקע. ובאופן סדיר הם חוזרים לאותו מקום שינה שלהם אפילו עם הם נודדים 1400 מטר מה שבדרך כלל המרחק שהם נודדים אליו.

טמרין רעמתי זהוב

הקופים אלה ממש שומרי טריטוריה ומאוד קנאים לאזור שלהם במידה וקורה שמגיעים קבוצות נוספות לאזור הם מזהים אחד את השנייה לפי הקריאות אשר הולכות וגוברות כאשר המרחק מתקטן ויש להם אפשרות לזהות אחד את השנייה.

הקירות משתנות והעימות מאוד מהר הופך להיות פיזי עם הגנתיות מרדפים בעימותים לרוב מסתיימים כאשר כל הקבוצות מתחילות לאבד עניין.

הקבוצה לרוב מתחלקת בכל משאביה ובמטלת השמירה מפני טורפים שונים אשר נמצאים באזור קופי טמרין הזהוב הם מונוגמיים הזכר ונקבה הם הדומיננטיים היחידים שיכולים להתרבות ומעמידות כל פעם צאצא אחד. הנקבה מונעת ביוץ מנקבות אחרות בקבוצה באופן פיזיולוגי ולכן עקב כך היא היחידה שיכולה להתרבות.

התרבות ולידה אצל הטמרין רעמתי זהוב – 

עונת הרבייה אצל הקופים היא בין ספטמבר למרץ ההזדווגות מתרחשת בדרך כלל בכל של של מחזור חודשי שאגב אורכו נע 19 יום אך הרבייה לרוב מתבצעת בשיא הפוריות.

הזכרים משדלים ומפתים את הנקבות על ידי התקרבות וגירוד רחרוח ומצהירים על הרצונות שלהם באמצעות לקיקות באוויר הנקבות בדרך כלל מגיבות גם הן ברחרוח בגירוד ומצהירות על הנכונות והמוכנות לפעולה.

הריון ולידה אצל הטמרין – 

אורכו של הריון הוא נע בין 126 יום עד 130 יום בסופו של דבר לרוב נולדים תאומים למרות שנצפו גם המלטות של שלישיה ורביעייה אך לרוב הזמן מספר הצאצאים הוא חלש ואינם מצלחים לשרוד ככה שבשנה עשויות להיות שני המלטות סך הכל.

לרוב הקבוצה משתפת פעולה בטיפול בצאצאים בזכרים אחראים על מרבית העבודה בטיפול, האם לרוב דואגת להנקה לנשיאת הילוד בשבועות הראשונים לחייו.

קיים שיתוף פעולה מלא בין כל חברי הקבוצה בגידול של הילוד כגון חיבוק בזמן השינה להגנה מאובדן חום לימוד איסוף מזון וכדומה. הטמרין הצעיר נגמל בגיל 90 יום אך הוא ממש לקבל מזון מוצק מכל חברי הקבוצה עד גיל 21 חודשים. הרבה לא שורדים את השנה הראשונה לחייהם.

יכול להיות מאוד שהסיבה לשיטת הטיפול הזאת היא נטייה בגלל ילידת תאומים מה שדורש השקעה רבה יותר. נקבת הטמרין הזהוב לא תוכל לגדל באופן עצמאי שלישית צאצאים בעצמה לכן זקוקה לעזרה רבה  וככה זוכים חברי הקבוצה בגידול צאצאים אשר ישרתו אותם בעתיד.

בגרות מינית של קופי הטמרין – 

הקופים מגיעים לבגרותם המינית בגיל 18 חודשים, הבגרות המלאה שלהם היא מגיל שנתיים עד שלוש ברגע הגעתם לבגרות הזכרים וגם הנקבות עוזבים את קבוצת האם.

אך אם הנקבה האם מתה או עזבה לפני הגעתם לבגרות הנקבה תירש את מקום אימה והזכר הדומיננטי שככל הנראה הוא אביה יינטשו את הקבוצה.

זכרים הצעירים אשר נטשו את הקבוצה יקימו בדרך כלל קבוצות חד מיניות ויחפשו למצוא את עצמם בקבוצה חדשה.

בדרך כלל כאשר הזכר הדומיננטי מת או נעלם שיעור חייהם של הצעירים הנודדים קטן באופן משמעותי פחות מרבע מהעוזבים את קבוצת האם מגיעים להשתלבות בקבוצה אחרת או מכנסים לעצמם טריטוריה ללא בעלים. 

אריכות חיים – 

תחולת החיים של הקופים הן בין 8 עד 15 שנים, אבל כאשר הקופים נמצאים בשבי בגני החיות האפשרויות שנצפו היה מחייה עד גיל 28.

הניסיון הרב שיש למנוע את היכחדות המין הזה הן רבות בוצעו מספר תכניות רב לשימור שהמטרה שלהן הם חיזוק האוכלוסייה ושימור על האוכלוסייה הזאת יציבה ובטוחה בגני חיות רבים ברחבי העולם.

שיעור השרידה של טמרינים שחזרו לטבע היה די מעודד אך במקביך נמשך הרס סביבתם אשר אינה מוגנת כלל.

קופי הטמרין רעמתי זהוב בישראל – 

ביום רביעי האחרון נולדו בגן חיות התנכי שבירושלים שני גורי קופים מהסוג הטמרין הזהוב לאחר ארבעה חודשי היריון וחצי הגורים נולדו לזוג טמרינים אשר חיים בגן החיות התנכי.

הם מהווים עזרה לטובת השבת המין שהולך ונכחד עם הזמן בטבע. ההמלטה הנ"ל היא הרביעית כבר בגן החיות עבור הזן הזה והצאצאים מהמלטות אשר היו כבר מחכים לאישור העולמי לחזור לטבע ולגבי מיקום העברה על מנת לאפשר להגדיל ולהרחיב את שימור הזן הנכחד.

ההיסטוריה של הטמרין רעמתי זהוב – 

בתחילת שנות ה70 היו בטבע סך הכל 200 טמרינים, כך אמרה הווטרינרית הראשית של גן החיות התנכי ד"ר נילי מגן אבני.

ההכחדה נובעת מביעור שטחי הגידול בהם הקופים חיים ביערות הגשם שבברזיל וכל זה בשביל גידולים חקלאיים ומסחר לא חוקי של תעשיות החיות מחמד.

הסכנה אשר קיימת לטמרין גרמה לאירגוני שמירת הטבע להתעורר ויצרו שיתוף פעולה בין לאומי של גני חיות ברחבי העולם ועידוד הרבייה ושמירה על הזן והבתים שלהם.

היום בזכות הפרויקט שהוקם יש בטבע 2500 טמרינים, חמישים אחוז מהם הם צאצאים אשר נולדו בגני חיות בפיקוח וחזרו לטבע.

מצילים את הטמרין רעמתי הזהוב – 

למרות שהייתה התגייסות רבה עם כל אירגוני בעלי חיים והגני חיות בעולם, עדיין הזן הטמריני הזהוב נמצא בכחדה.

האיומים העיקריים נובעים מפגיעה שעדיין נמשכת באזור המחייה והגידול של אותם הקופים בטבע כל זה בעיקר מבנייה ופיתוחים עירונים ותכנון מאוד לקוי אשר לא לוקח את הקופים הנדירים האלה בחשבון.

צריך בהחלט להגדיל ולהרחיב את השמירה על בתי הגידול של אותם החיות הנדירות אשר נמצאים בכחדה.

טמרין רעמתי זהוב

סוגי הקופים הטמרינים הקיים:

  • טמרין רעמתי זהוב – כל גופו מכוסה בפרווה צהובה-זהובה.
  • טמרין רעמתי זהוב-ראש – כל הגוף מכוסה פרווה שחורה, אבל הרעמה וכפות ידיו ורגליו זהובים.
  • טמרין רעמתי שחור –  שחור כמעט לחלוטין מלבד הישבן שהוא בגוון חום-אדמדם.
  • טמרין רעמתי שחור-פנים –  כל גופו מכוסה פרווה צהובה. הרעמה, הכפות, והזנב שחורים.

לסיכום – 

אירגוני שימור בעלי החיים בטבע ממשיך לשתף פעולה עם גני החיות, בתקווה שהרבייה תמשיך וילודה תגדל ובתי הגידול של אותם הקופים ימשיך להישמר ואף יורחב בגודלו על מנת שאותן החיות יוכלו לחיות בשלווה אשר מגיעה להם.

שמירה על הזנים הנכחדים ללא יוצא מן הכלל באיזה חיה מדובר מחויבת עלינו כנ"ל גם לגבי מקום המחייה והגידול של אותם החיות.

לעוד נושאים שיכולים לעניין אותך:

פורטנייט – איך משחק חינמי הפך להצלחה מסחררת עולמית

מאמרים קשורים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button