תרומת הסמארטפון לתאונות הדרכים
מכשירי הסלולר הביא לשיפור ניכר ביכולות התקשורת שלנו. ובהמשך כאשר הופיעו מכשירי הטלפונים החכמים הם הפכו למשהו שאנו לא זזים בלעדיו
מכשירי הסלולר הביא לשיפור ניכר ביכולות התקשורת שלנו. ובהמשך כאשר הופיעו מכשירי הטלפונים החכמים הם הפכו למשהו שאנו לא זזים בלעדיו. אך מסתבר שעל הטכנולוגיה הזו אנו משלמים בחיי אדם. כבר מזמן אנו יודעים על הסכנות של שימוש בסלולר בזמן הנהיגה. אך לצערנו הרב, למרות כל מאמצי החקיקה והאכיפה בנושא, הסטטיסטיקות מלאות בדם.
הסחות דעת הן אחת הסיבות המרכזיות לתאונות דרכים, ותחת הכותרת הסחות דעת למכשירי הסלולר תפקיד חשוב מאוד. על פי חישובים שנערכו בארצות הברית, בשעות העומס ישנם כ 660,000 נהגים המשמשים במכשיר הסמארטפון באופן פעיל, ועוד כ 400,000 בשאר שעות היום. מה שמדאיג במיוחד הוא שהתופעה אינה פוחתת, אלא רק מתגברת. בעוד המודעות לנושא עולה, וכך גם החקיקה והאכיפה, אנו עדיין רואים תאונות מסוגים שונים הנגרמות בשל שימוש במכשיר הסמארטפון – תאונות של רכב יחיד, תאונות בין רכבים להולכי רגל, תאונות בין רכבים ותאונות בין רכבים לרוכבי אופניים ואופנועים.
כיצד מכשירי הסמארטפון הגבירו את הסכנה
לפני כעשרים שנה מכשיר הטלפון נחשב למותרות, הם היו מכשירים יקרים ומוגבלים ביותר ביכולותיהם. בשנת 2005 עיקר תאונות הדרכים היו כתוצאה מטעויות זיהוי, טעויות בקבלת החלטות או אופן ביצוע של החלטה. ואלו היו תוצאה של חוסר מיומנויות נהיגה או שימוש בחומרים כמו סמים ואלכוהול בשעת הנהיגה. אך כעשר שנים לאחר מכן התמונה הייתה שונה לחלוטין: בשנת 2016 מכשירי הסמארטפון כבר הבשילו את התהליך של ההפיכה ממוצר מותרות למוצר חובה אצל כל אחד. תאונות דרכים בשל שימוש בסלולר ראינו עוד לפני, אך בנקודת זמן זו התחילה הבעיה האמתית.
על פי מכון המחקר Virginia Tech, החוקר את תחום התחבורה במטרה להציל חיים, הסחות דעת הן הסיבה ל 90% מתאונות הדרכים בארצות הברית (חלקן היו שילוב של גורמים). מזג האוויר קשור ל 20% מהתאונות, אי שמירת מרחק ונהיגה פרועה פחות מ 30%.
נהיגה דורשת מאיתנו להפעיל מספר חושים בו זמנית, להפעיל יכולות פיזיות, יכולות מוטוריות עדינות וכישורים קוגניטיביים. ישנה מוגבלות ליכולות המוחית שלנו, וכל הסחת דעת פוגעת במכלול המיומנויות הדרושות לצורך נהיגה בטוחה.
איך הגענו למצב הזה?
התשובה לכך תמונה בתרבות הנהיגה שלנו ובתרבות שלנו באופן כללי, תרבות אשר עברה שינוים רבים הקשורים גם לטכנולוגיות הסמארטפון. אם בעבר רצינו לדעת מה קרה היום, בסוף היום ראינו את מהדורת החדשות או קראנו את עיתוני הבוקר ביום שלמחרת. בימינו הידיעות זורמות אלינו ללא הפסקה בכל שעות היום ומסיחות את דעתנו.
ומה שמשלים את התמונה הוא תרבות הנהיגה שלנו – כל הודעת טקסט, כל תמונה המופיעה על מסך הטלפון זוכה לעדיפות על פני הנהיגה. רבים מאיתנו בכלל אינם מודעים להסחת הדעת האינסטינקטיבית ומחשיבים את עצמם לנהגים זהירים. יתר על כן אנו נוטים לסמוך על מערכות נהיגה אוטומטית מעבר ליכולות האמתיות שלהן. למרות שאנו יושבים מול ההגה אנו פחות מתעסקים בנהיגה, והחושים שלנו חוזרים לשם ברגע שכבר מאוחר מידי.
סטטיסטיקות מדאיגות
מי שיותר ערני לבעיה הם דווקא נהגי האופנועים. אם נשאל אותם מה מפחיד אותם יותר במהלך הנהיגה – גשם, רוח חזקה או נהג קרוב המתעסק בסלולר. רובים יצביעו על הנהג כסכנה המדאיגה ביותר. והחששות האלו אמתיים – אם נסתכל על כל תאונות הדרכים שבהם היו מעורבים נהגי אופנועים ולא הין באשמתם, הסחות דעת של הנהג שגרם לתאונה היו הסיבה העיקרית.
מה ניתן לעשות על מנת להפחית את תאונות הדרכים?
החקיקה הולכת ומחמירה, האכיפה והכלים שעומדים לרשות המשטרה לצורך אכיפה רק הולכים ומשתפרים. אך יחד עם זאת המספרים ממשיכים לטפס. אנו נוטים להתייחס לכל מיני אמצעים טכנולוגיים כמו דיבורית ושליטה קולית כאל פתרון. אמצעים טכנולוגיים שכאלו מפנים לנו את הידיים להחזיק בהגה, ואולי גם מאפשרים לנו לשמור את העיניים על הכביש. אך אמצעים אלו משמרים את הסחת הדעת הכרוכה בשימוש בסלולר בזמן הנהיגה. הם גורמים לנו להאמין כי אנו נהגים זהירים בכל שאנו מצייתים לחוק, אך בפועל תשומת הלב שלנו מתמגנטת אל מכשיר הסמארטפון.
צורת ההתנהגות הזו עולה לנו בחיי אדם! כנראה שנכון לעכשיו אין פתרונות טכנולוגיים היכולים לשנות את המצב. עלינו ללמוד לשלוט על הטכנולוגיה ולא לתת לטכנולוגיה לשלוט עצמינו. אם נהיה מודעים לצורה שבה הסמארטפון גונב לנו את תשומת הלב, ולא נחכה לשום שוטר שייתן לנו קנס – כך נוכל לשמור על חיינו ועל חיי אחרים. למעשה אין שום חוק או צורת אכיפה היכולה לזהות לאן הולכת תשומת הלב שלנו; אנו יכולים להיות עם שתי ידיים על ההגה, אך מחשבותינו בהודעות פוש.
מכשירי הסלולר וגם הרכבים הן טכנולוגיות שונות אשר יש בהן תועלת רבה. הסלולר משפר את יכולת התקשורת שלנו ועוזר לנו בכל תחומי חיינו. הרכבים משפרים את היכולת שלנו להגיע ממקום למקום בקלות ומהירות. אם נשתמש בהם נכון, ניתן להפיק מהם תועלת רבה. האחריות היא שלנו.