כל המאמריםמדע

מה שהחזאי שכח לספר

עוד פעם אנו שומעים על טמפרטורות קיצוניות, עוד גל חום שובר שיאים עם שרפות חורש. עוד סופה חורפית קיצונית שכמותה אנו לא זוכרים

עוד פעם אנו שומעים על טמפרטורות קיצוניות, עוד גל חום שובר שיאים עם שרפות חורש. עוד סופה חורפית קיצונית שכמותה אנו לא זוכרים ועוד הרבה מילים דרמטיות בתקשורת המדווחת לנו על כל אותן התופעות. ולא רק בארץ, התקשורת מדווחת לנו גם על טמפרטורות קיצוניות בקנדה הקרה, שרפות בקליפורניה ועוד תופעות מזג אוויר משוגע בכל העולם. אך האם יש משהו שהתקשורת שכחה לספר לנו?

נראה שהתקשורת שכחה לתת את תשומת הלב הראויה לשאלה למה – למה סערות חזקות מתרחשות במקומות שאינם מורגלים להן, למה טמפרטורות שוברות שיאים ולמה מזג האוויר משתגע. האם מזג אוויר הוא עניין מקרי לחלוטין והשאלה למה זה קורה היא מעניינת אותו כמה השקע הסיבירי? או האם משהו חריג מתרחש?

למה מזג האוויר משתגע?

למעלה ממאה שנה שאנו חוקרים את מזג האוויר בעולם ומפתחים מודלים של חיזוי. הטכנולוגיות הולכות ומשתפרות, וגם ההבנה שלנו לגבי הדינמיקות המשפיעות על מזג האוויר. אנו חוקרים את העולם באמצעות מדידות, תצפיות, לוויינים, בדיקות של הרכבי גזים, מטוסים וכל צורה אפשרית. והמחקרים הללו כבר כמה עשורים מביאים את המדענים למסקנה ברורה – שינויי האקלים הם תוצאה של פעילות האדם. האם כל המדענים שותפים לתפיסה זו? כן, ולא. לגבי שינויי האקלים אין שום מדען אשר יכול להתווכח עם התצפיות. אך מצד שני ישנם מדענים מעטים החולקים על הטענה כי שינוי האקלים הם תוצאה של פעילות האדם. זה לגיטימי להחזיק בדעות השונות מהתפיסות המדעיות המקובלות, אך יש צורך לגבות אותן במחקרים מהימנים. יש המזכירים בהקשר זה את גלילאו גליליי אשר יצא כנגד כל הקהילה המדעית ולימים הוכח כי צדק והארץ היא זו המסתובבת סביב השמש. אך חשוב לציין שהמחלוקת של גלילאו הייתה בעיקר מחלוקת עם הכנסייה ולא עם מדענים של ממש.

ישנה גם טענה כי מיעוט המדענים הדוחים את הטענה כי שינויי מזג האוויר הם תוצאה של מעשי האדם, ממונים בעיקר על ידי תעשיית הנפט והגז בארצות הברית. תעשיות אשר נחשבות בעיני רבים בתור אחת הסיבות העיקריות לשינויי האקלים. יש המשווים את המצב לתעשיות הטבק לפני כמה עשורים אשר ניסו לספר לנו כי אין הוכחה כי עישון סיגריות גורם לסרטן.

אם יש התחממות גלובלית אז למה כל כך קר?

כל גל קור נתפס כיום חגם של מכחישי שינויי האקלים וחסידי תיאוריות הקונספירציה. בשני העשורים האחרונים זכינו ללא מעט גלי קור קיצוניים וטמפרטורות נמוכות במיוחד. דבר שמייד מביא רבים להתכחש להתחממות הגלובלית – שלא יספרו לנו שהעולם מתחמם כאשר נראה כי עוד רגע ירד שלג בתל אביב או כאשר הטמפרטורות בארצות הברית יורדות אל ארבעים מעלות מתחת לאפס.  אז מה קורה כאן – מתחמם או מתקרר?

בואו נעשה סדר בדברים. אי שם בסוף המאה התשע עשרה בעולם החלו למדוד את הטמפרטורות ולנהל רישומים. כלומר יש לנו מעל 130 שנות מדידות אותן אנו יכולים לנתח ולחקור. המדידות הללו מראות מגמה קבועה של התחממות ממוצעת (גם באוויר וגם בים). ומסיבה זו המדע מכנה את התופעה התחממות גלובלית. ימי הקור הקיצוניים לא שינו את הממוצע, אפילו כאשר אנו בודקים את הטמפרטורות הממוצעות בחורף אנו רואים שהן במגמת עלייה. לא רק שימי הקור הקיצוניים לא שינו את הממוצע, הם גם נחשבים בעיני רבים לתוצאה ישירה של ההתחממות הגלובלית. כאשר במקום אחד ישנו גל קור קיצוני, במקום אחר ישנו כל חום קיצוני.

ולא רק שהטמפרטורות עולות, שינוי האקלים גם גורמים לתופעות טבע להקצין. למשל עליית הטמפרטורות באוקיינוסים גורמת לעלייה בשכיחותם והתחזקותם של סערות טרופיות והוריקנים.

מאמרים קשורים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button