טכנולוגיהכל המאמרים

טכנולוגיית הדרונים מתגייסת להצלת חיי אדם

לדרונים ישנם שימושים רבים, החל מהמגזר הפרטי, דרך המגזר העסקי ואפילו עבור כוחות צבא ושיטור. כיום כל אחד יכול לרכוש דרון משוכלל ולהשתמש

לדרונים ישנם שימושים רבים, החל מהמגזר הפרטי, דרך המגזר העסקי ואפילו עבור כוחות צבא ושיטור. כיום כל אחד יכול לרכוש דרון משוכלל ולהשתמש בו לצורך צילום. חקלאים עושים בהם שימוש, מדענים עושים בהם שימוש ואפילו ישנן מתקפות דרונים צבאיות. אבל עכשיו המדענים והמהנדסים מפתחים יכולות חדשות אשר יסייעו לדרונים להציל חיי אדם.

ומהי הדרך הכי טובה לאתר אדם במצוקה? תחשבו לבד מה אתם עושים כאשר אתם במצוקה… צועקים לעזרה. מדענים מפתחים היום דרונים בעלי יכולות לאתר אנשים על פי הצעקות שלהם. נשמע קצת כמו מדע בדיוני, אך זה בדיוק מה שקבוצת מדענים גרמניים מFraunhofer Institute for Communication מפתחת עכשיו. המטרה של הדרונים הללו היא להעניק סיוע לעובדים ואזרחים הנמצאים במצבי מצוקה.

לצורך פיתוח הטכנולוגיה הדרונים צוידו במיקרופונים ויכולות ממוחשבות לניתוח גלי הקול על מנת לקבוע האם מדובר בצעקות אדם. כמו כן הדרונים אמורים לתקשר אחד עם השני, על מנת להשוות את גלי הקול ולזהות בצורה אופטימלית את המרחק והמיקום של האדם הזקוק לעזרה. הרעיונות הללו הם אינם רעיונות חדשים. כבר בשנת 2016 אותם החוקרים פיתחו מערכת שכזו. אך הבעיה עבורם הייתה שהמערכת גדולה, כבדה ומסורבלת מידי על מנת להרכיב אותה על גבי דאונים. אך בשנים האחרונות חלו שיפורים טכנולוגיים שונים המאפשרים למזער את המערכת. וכך המדענים יכלו לחזור אל החלום המקורי שלהם – לבנות דרון המשמש את כוחות החיפוש וההצלה.

ההתקדמות הטכנולוגית אשר אפשרה זאת מגיעה מתחום ה MEMS ( Micro Electro Mechanical System) – מערכות מיקרו אלקטרו מכניות. זוהי משפחה של טכנולוגיות העושה שימוש ברכיבי מיקרו וננו. אלו יכולות להיות מערכות אלקטרוניות. ביולוגיות, אופטיות ואחרות. כך אנו יכולים ליהנות ממגוון יישומיים והכל בצורה זעירה. בעזרת טכנולוגיה זו הצליחו להחליף את המיקרופונים הסטנדרטים במיקרופונים בטכנולוגיית MEMS וכך למזער את כל המערכת.

אם לפני כמה שנים המדענים חשבו שהם יצטרכו לצמצם את מספר המיקרופונים על מנת להצליח להתקין את המערכת על דרון, עכשיו לא רק שאין צורך לצמצם – להפך, ניתן להוסיף עוד מיקרופונים ולייעל את המערכת. הגדלת מספר המיקרופונים תאפשר למדענים לקבל מדידות מדויקות יותר בכל הנוגע לזווית של גלי הקול (לצורך איתור המיקום) ולצורך הגדלת טווח השמיעה של המערכת.

בזכות מזעור הטכנולוגיות המדענים יכולים להשתמש בטכניקת beamforming (עיצוב אלומה). ניתן להסביר זאת כאוסף של מיקרופונים העובדים באופן עצמאי, אך מספקים מידע מסונכרן. החוקרים משתמשים בטכניקת רדר מונופולס. בטכניקה זה האות הנקלט על ידי מיקרופון אחד מנותח בהשוואה לאות הנקלט במיקרופון אחר, כך ניתן לקבוע את הזווית המדויקת של הקול.

אחד האתגרים העומדים בפני המפתחים הוא להתגבר על רעשי הרקע, הכוללים בין היתר את הרעשים הנגרמים מהמנוע והרוטרים של הדרון. המדענים מפתחים מערכת סינון רעשים אשר תדע להתמקד ברעשים הנכונים ולזהות את הצעקות של אדם במצוקה. הם גם משלבים במערכת יכולות אינטליגנציה מלאכותית. מתכנני המערכת משתמשים בדאטה בייס הלקוח בחשבון קולות שונים שעשוי להשמיע אדם במצוקה ואילו לאו דווקא צעקות. ניסוי המעבדה הניבו תוצאות טובות ועכשיו המדענים בשלב שבו הם בוחנים את הטכנולוגיות בטיסה.

יש לציין שדרונים כבר נמצאים היום בידי שירותי חילות והצלה. יש להם יתרונות רבים. למשל הם בקלות יכולים להתגבר על מכשולים ולסרוק שטח שקשה להגיע אליו. הם גם יכולים לכסות שטחים גדולים במהירות. אך עיקר הטכנולוגיות בהן משתמשים היום הן מצלמות הדורשות אדם שיביט בתמונה ויזהה אדם במצוקה.

מאמרים קשורים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button