היסטוריהכל המאמרים

170 שנה להולדתו של תומאס אדיסון שהדליק לכולנו את האור

תומס אדיסון, מי אתה תומס אדיסון? איש פשוט או אולי אחד הממציאים והיזמים הגדולים בהיסטוריה ואולי אתה גם וגם, למה כולם מכירים אותך

מי היה אדיסון?

ממציא גדול איש עסקים אמריקאי אשר המציא ופיתח מוצרים רבים שנועדו לצריכה המונית, בהם פונוגרף, הטלגרף הדו כיווני ועוד, תומס אלווה אדיסון זכור לנו בעיקר כאיש אשר המציא את הנורה, אבל הוא רשם מספר שיא של 1,093 פטנטים ברחבי העולם. אז מי בעצם היה האיש הזה? קודם כל תומס אדיסון נולד בפברואר 1847 באוהיו הוא נולד למשפחה מסורתית, וגדל בוושינגטון. אדיסון הצעיר התחיל לעבוד בתור מוכר ברכבות, הוא מכר חטיפים ממתקים וירקות, כאשר הגיעה לבגרות עבר לעבוד עם הטלגרף ואולי זה מה ששינה את חייו, הוא החל לשכלל כל דבר אשר נגע בו. ב שנת 1860 כאשר אדיסון עבד בתור מפעיל טלגרף עלה לו רעיון שעבד עליו ושכלל אותו כשנתיים, ובשנת 1862 הוציא לאור את העיתון הראשון שהודפס על גבי סרט נע. בשנת 1869 הוא כבר רשם את הפטנט הראשון שלו על מכונת הצבעה חשמלית, אבל לצערו הדבר לא הביא להצלחה.

את הקריירה שלו התחיל תומאס בניו ג'רזי, הוא שכלל המצאות שונות שביניהם היה הטלגרף, בעצם ההמצאה הראשונה שלו שעמה הגיעה הפרסום העולמי שלו הייתה "הפונוגרף" (הוא המכשיר הראשון שאפשר להקליט צלילים, לשמר אותם על גבי מדיה מכנית ולהשמיעם שוב. המדיה בפונוגרף היא גליל הנקרא גם צילינדר, זאת בניגוד לתקליט השטוח של הגרמופון שפותח לאחר עשר שנים. הפונוגרף היה המכשיר המעשי הראשון להקלטה ולהשמעה של קול! למעשה אדיסון היה מהמייסדים הבולטים של תעשיית הקולנוע בתחילת שנות ה-20.

המצאת הנורה החשמלית

הנורה הראשונה עבדה על שפופרת ריקה (רכיב אלקטרוני בקפסולה, שהיה במאה ה 20)  מאוויר שבתוכה וחוט פחם לוהט .למעשה סוד הצלחתה של ההמצאה האדירה הזו היה סך הכל היעדר החמצן שביכולתו היה לשרוף את חוט הפחם עם הדלקת הנורה. ההמצאה הזו נתפסה בעיני הקהל כנס עד כה מה רק לא ניסו על מנת להעיר את הבתים ואת הרחובות בלילות, המונים הגיעו לצפות בנורה של תומאס אדיסון,  כולם התפעלו מאורה הצח לעומת העששיות שקדמו לה והיו בעצם לאמצעי ההארה המקובל ביותר עד כה. למעשה הוא לא היה הראשון שהמציא אותה ממש או פיתח את נורת הלהט החשמלית, היו ממציאים אחרים לפניו שהחלו את דרכם בפיתוחה, ביניהם הממציאים ג'וזף סוון, הנרי וודוורד, מת'יו אוונס ואחרים. הוא לקח ושכלל את ההמצאות הקודמות וגרם לנורה להחזיק אור לזמן ממושך יותר, העבודה הזו כללה המון ניסיונות וכישלונות עד שבשבת 1879 לאחר ארבע שנים של ניסויים כאלו (ועוד אחרים) סוף סוף הצליח לייצר נורה כזו. (שתי נורות שיוצרו בשנה זאת עדיין נמצאות במצב תקין, ומוצגות בפארק מנלו(פארק בקליפורניה) שם הן מודלקות ליום אחד בכל שנה, יום הולדתו של אדיסון) וכך אדיסון הפך את הנורות למוצר צריכה המוני.

תודה לך תומאס 

אדיסון קיבל מדליית זהב של הקונגרס ועוד פרסים רבים אחרים, כיון פרסים הנושאים את שמו מחולקים לאנשי טכנולוגיה מצטיינים ולממציאים. על שמו של אדיסון קרויים בתי ספר מכללות, מוזיאונים, בתי קולנוע, רחובות, כיכרות , פסלים בדמותו מצויים במקומות שונים בעולם, ישנן בולי דואר עם דיוקנו של אדיסון. כאות הוקרת תודה לתרומתו הרבה בתחום הקולנוע טביעת ידו מונצחת בשדרת הכוכבים של הוליווד, ואפילו ישנה עיירה הקרויה על שמו של אדיסון. למעשה קשה לתאר כמה רחב ענף הנצחתו בעולם. וגם מדינת ישראל הוציא בול דואר הנושא את דיוקנו, בעבר היה בית קולנוע על שמו עיר ירושלים, ובשלוש ערי ישראל קיימים רחובות על שמו.

רוצים לדעת עוד?  תקראו גם 

חוג ריקוד לילדים – להוציא את הילדים מהמסך ולהתחיל לזוז ולהתחבר לגוף

רעידת אדמה – כל מה שצריך לדעת על התחזיות ואיך להתכונן

מאמרים קשורים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Back to top button