יום השואה – איך להסביר את הנושא הקשה לילדים
יום השואה הוא יום לא פשוט עבור כולם, אבל מדובר בנושא קשה במיוחד עבור ילדים שרק נחשפים לנושא. בואו לקבל רעיונות איך לנהל את השיחה בצורה מותאמת
השואה היא אחד הנושאים הכי קשים ורגישים לעם הישראלי וליהודים בכלל, בבתי הספר ובכל הארץ מציינים את יום השואה השנתי אבל איך אפשר להסביר את הנושא הרגיש גם לילדים קטנים? בסופו של דבר הם סופגים את האווירה הכללית, שומעים ומבינים כי יש משהו שונה באותו יום וכדאי להסביר להם בצורה עדינה ומתאימה מה היום מציין כדי להקל בחוויה ולמנוע רגשות קשים שיכולים להיווצר עקב החשיפה לנושא.
הסברת יום השואה לילדים צעירים
בגילאים הצעירים לא מומלץ לחשוף את הילדים לסיפורי הזוועות וכדאי להימנע משיחות קשות בנוכחותם. כדי להסביר להם את משמעות היום מומלץ לשבת איתם לשיחת הכנה ולדבר בשפה שהם יכולים להבין, אפשר להסביר להם כי היום תישמע צפירה ואפילו להשמיע להם הקלטה שידעו למה לצפות. אפשר להסביר לילדים כי בעבר היו אנשים רעים שרצו וניסו לפגוע בנו, תשימו דגש מאוד גדול על העבודה כי מדובר בתקופה מאוד רחוקה וכי כיום אין להם ממה לחשוש.
תסבירו לילדים שניצחנו ושרדנו אבל כיום מקדישים יום בשנה לזכור את התקופה הקשה ולזכור ולכבד את האנשים שלא שרדו. אפשר גם לקחת את השיחה לכיוון של קבלת האחר, של סבלנות, אכפתיות ודאגה לסביבה. מהסבר תמציתי על הנושא אפשר לפתוח מקום להרבה שיחות גם על קבלת האחר, שמירה על ערכים, יהדות ודתות וכל מה שעולה על דעתכם שיכול להפוך את הנושא לבסיס חינוכי ולימודי ולא להתעמק על הזוועות שקרו. עם ילדים מעט בוגרים יותר אפשר לחשוב על רעיונות יצירתיים לכבד את היום או אולי להכין משהו אישי ולהעניק אותו לניצול שואה. אפשר להסביר לילדים כי כיום עוד חיים אנשים ששרדו את התקופה הקשה ההיא ואפשר להכין משהו נחמד ביחד כדי להעניק להם ולתת להם תחושה כי זוכרים ומכבדים אותם גם כיום.
בנושא הקבלה אפשר לשאול אותם אם בבית הספר לומדים איתם ילדים שמדברים בשפה אחרת, באים מרקע שונה או חוגגים חגים אחרים ואפשר לפותח שיחה על קבלת תרבויות, אמונות ומנהגים שונים וגם לעודד סקרנות בריאה על חקירת השונה ולמידה בתחומים חדשים. כמובן שככל שהילדים גדלים ומתבגרים אפשר בהדרגה כן לחשוף אותם קצת יותר לנושא, להבנת הרקע ולבסוף גם לחשיפה על מה באמת התרחש, אבל מומלץ לעלות את הסיפורים הקשים רק כאשר הם בשלים רגשים וקוגניטיבית להבנה של זוועות בסדר גודל כזה.
שקיפות ושיחה על רגשות
אם במהלך השיחה עולות לילדים שאלות או רגשות קשים, מומלץ לא להתעלם מכך וכן לתת להם מקום להביע את עצמם. אם יש להם שאלות רגישות תחפשו דרך עדינה להסביר את הנושא אבל אל תתעלמו מהסקרנות והרצון שלהם לדעת ולהבין. במידה והילדים משתפים אתכם ברגשות קשים של פחד או עצב מומלץ לשתף כי גם לכם הנושא קשה וגם אתם עצובים לפעמים. חשוב מאוד להסביר לילדים כי היום אין להם ממה לפחד וכי לא נשקפת להם שום סכנה, אפשר לציין כי יש לנו מדינה משלנו עם צבא חזק ומשטרה טובה ששומרת עלינו ואף אחד יוכל לפגוע בהם.
בסופו של דבר בצורה כזו או אחרת הם יחשפו לנושא עם כל ההיבטים הקשים והבלתי נתפסים של מה קרה באותו זמן, לכן מומלץ שהם יגיעו מוכנים עד כמה שאפשר כדי שההשפעה הרגשית תהיה מעודנת ופרופורציונאלית עד כמה שאפשר. כמובן שאם מדובר בילדים רגישים במיוחד תתנו להם מקום להביע את כל הרגשות שעולים בהם בעקבות הנושא ותתמכו ותעזרו להם בתהליך ההבנה הלא פשוט בכלל של נושא השואה ומלחמת העולם השנייה.
הכנה לקראת המסע לפולין – גילאי תיכון
למרות שהמאמר פונה בעיקר לגילאים הצעירים יותר, חשוב לציין כי לקראת גילאי התיכון וההכנות למסע המיוחד והלא פשוט לפולין יכולים לעלות שוב רגשות לא קלים וכדאי להיות רגישים לנושא ולשים לב לכך. בזמן גיל ההתבגרות לפעמים קשה יותר לנערים לשתף ברגשות שלהם, בחששות או בפחדים ולכן חשוב שתהיו איתם ולצדם במהלך התהליך ושתעניקו להם את התחושה שהם יכולים לפנות ולדבר אתכם על כל דבר. כמו כן, גם אם אתם עצמכם יצאתם למסע אתם בוודאי יודעים שהוא לא פשוט בכלל ולא מתאים לכל אחד, אם הילד שלכם משתף אתכם כי הוא לא מרגיש מוכן לחוויה הזו מומלץ לא ללחוץ עליהם ולאפשר להם לעבור את זה בשלב שבו הם ירגישו מוכנים לכך גם אם מדובר בגילאים מבוגרים יותר ולא בזמן המסע המאורגן מבית הספר. תוכלו לדבר איתם על החשיבות של הנושא אבל אל תלחצו עליהם לעשות או לעבור משהו שאולי רגשית הם עדיין לא מוכנים עבורו.
אהבתם את המאמר? בטח תאהבו גם –
חוג ריקוד לילדים – להוציא את הילדים מהמסך ולהתחיל לזוז ולהתחבר לגוף